Pametni gradovi i održiva mobilnost

Pametni gradovi i održiva mobilnost

U okviru ove ekspertne oblasti REC promoviše održivo upravljanje i olakšava tranziciju ka zelenoj ekonomiji kroz specifičan fokus na "pametne gradove i mobilnost" pružanjem visokokvalitetnih informacionih usluga i proizvoda koji se odnose na održivu urbanu mobilnost i "pametnije gradove". Iskustvo takođe obuhvata teretnu i zelenu logistiku, sa posebnom pažnjom na oblast inteligentnih transevropskih transportnih mreža.

 

U kontekstu održive mobilnosti u gradovima, podržavamo inicijativu CIVITAS (CIVITAS Initiative) i kampanju Evropske sedmice mobilnosti (EUROPEANMOBILITYWEEK), doprinoseći planiranju urbane mobilnosti i planiranju putovanja do radnog mjesta, kao i korištenju čistih goriva i vozila. Naše iskustvo vezano za "pametnije gradove" usredsređuje se na dijeljenje automobila i bicikala, peri-urbane multimodalne transportne čvorove i usluge javnog prevoza, razmjenu znanja, platforme za društvene inovacije, pa čak i pametne alate za grijanje i hlađenje sa niskim sadržajem ugljenika. Ove aktivnosti se preduzimaju u cilju poboljšanja efikasnosti prevoza, smanjenja emisije CO2, smanjenja zagušenja, podizanja nivoa sigurnosti i bezbjednosti na našim putevima i poboljšanja socijalne integracije i jednakosti - uvijek uz interakciju građana.

Pružanje informacija o okolišu postalo je obilježje REC-a od njegovog osnivanja. To često uključuje publikaciju biltena; hosting platformi za razmjenu znanja; i pružanje specifičnih projektno baziranih resursa (uputstva dobre prakse, prevedeni materijal, seminari za razmjenu iskustva, internet portali, wiki baza podataka i PR kampanje). Takođe, nisu nam strane ni studije izvodljivosti, analize o potrebama korisnika kao ni ispitivanja koja obuhvataju više zemalja, koje mogu biti usmjerene prema različitom auditorijumu i tematici (npr. energija, transport i "pametni gradovi") i koje se zauzvrat koriste za podršku podizanju nivoa svijesti. Ovo iskustvo je zaokruženo našim sopstvenim inovacijama koje uključuju pametnu online platformu za dijeljenje vožnje (ride-sharing platform) koja omogućuje zaposlenima u REC-u da rezervišu vožnju do i od posla i izračunaju ekološke, finansijske i zdravstvene troškove svog prevoza; kao i metodologiju za brzu procjenu rizika od klimatskih promjena duž transportnih koridora.

Informacije o odabranim projektima koje REC sprovodi u oblasti "pametnih gradova" i održive mobilnosti mogu se naći ovdje.