Održan trening u Federaciji BiH u okviru projekta "Lokalne inicijative za očuvanje biodiverziteta"

Nakon niza održanih sastanaka i radionica sa predstavnicima zaštićenih područja koja učestvuju u projektu i lokalnih interesnih grupa, te definisanja prijetnji i prioriteta značajnih po biodiverzitet, Treninzi na temu pripreme projektnih prijedloga održani su 15./16. maja 2012. godine u Bihaću (Hotel „Opal Exclusive“) i 23./24. maja 2012. godine na Blidinju (Motel „Hajdučke vrleti”).  

Maj 25, 2012

Učesnicima su prezentirani koraci u pripremi projekta, komponente projektnog prijedloga i upravljanje projektom, te predstavljena iskustava iz regiona i EU zemalja vezano za generiranje prihoda i mogućnosti održivog razvoja i pro-biodiverzitetskog poslovanja.

Trening je uključivao i praktični rad u okviru kojeg su učesnici imali priliku da u radnim grupama rade na stvarnim projektnim prijedlozima na jednom od prethodno dogovorenih prioriteta.

U tu svrhu, korišten je obrazac za dostavljanje projektnih prijedloga dat od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma. Prilikom praktičnog rada, posebna pažnja posvećena je opisu i diskusiji ključnih elemenata projektnih prijedloga: biodiverzitet i očuvanje okoliša, socijalna opravdanost,  ekonomska opravdanost i tehnička izvodljivost.

: 610 views