Drugi regionalni satanak "LEAP-i za planetu Zemlju"

Regionalni centar za okoliš za Centralnu i Istočnu Evropu (REC) - Ured za Bosnu i Hercegovinu, u saradnji sa Opštinom Trnovo i pod pokroviteljstvom Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju (SIDA), organizirao je međunarodni skup pod nazivom "Drugi regionalni sastanak LEAP-i za planetu Zemlju", koji predstavlja jednu od aktivnosti projekta izrade Lokalnih ekoloških akcionih planova u BiH. Međunarodni skup "LEAP-i za planetu Zemlju", održan je 22 - 23 aprila 2005. godine, u hotelu "Marša

April 23, 2005

Regionalni centar za okoliš za Srednju i Istočnu Evropu (REC) - Ured za Bosnu i Hercegovinu, u saradnji sa Opštinom Trnovo i pod pokroviteljstvom Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju (SIDA), organizirao je međunarodni skup pod nazivom "Drugi regionalni sastanak LEAP-i za planetu Zemlju", koji predstavlja jednu od aktivnosti projekta izrade Lokalnih ekoloških akcionih planova u BiH.

Međunarodni skup "LEAP-i za planetu Zemlju", održan je 22 - 23 aprila 2005. godine, u hotelu "Maršal" na Bjelašnici.
Glavni cilj regionalnog sastanka bio je razmjena informacija o akcionim planovima sa akcentom na prostorno planiranje, uticaj na zdravlje i uključivanje medija u procese praćenja i izvještavanja ove problematike.

Učesnici sastanka su bili predstavnici općina i nevladinih organizacija, kao i direktori REC-a iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Madarske, Makedonije, Srbije i Crne Gore i Turske.
Na sastanaku su također prisustvovali domaći zvaničnici: gosp. Ramiz Mehmedagić, ministar Federalnog ministarstva prostornog uređenja i okoliša, gosp. Denis Zvizdić, premijer Kantona Sarajevo, gosp. Milenko Stanković, stručni saradnik Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske, gosp. Miralem Ramić, načelnik Općine Trnovo i drugi visoki zvaničnici.
Pored navedenih, skupu su se obratili: gđa. Marta Szigeti Bonifert, generalna direktorica REC-a za Srednju i Istočnu Evropu, gđa Magdalena Svensson, Švedska međunarodna agencija za razvoj i saradnju (SIDA) u BiH, gosp. Kjartan Bjornsson, šef operativnog sektora II Evropeske komisije u BiH i dr. gosti.
Sastanku je prisustvalo oko 120 učesnika iz regiona. U okviru sastanka organizirana je i eko-izložba 19 općina iz zemalja koje su uključene u izradu LEAP-a.
Eko-izložbu je otvorila gđa. Meliha Alić, predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo. Pored razmjene informacija zemalja učesnica, povod organiziranja međunarodnog skupa je i obilježavanje Dana planete Zemlje 22. Aprila, čija ovogodišnja svjetska kampanja nosi naziv: "Zaštitimo našu djecu i našu budućnost".

: 610 views