Prvi panel na ministarskom nivou na temu odgovora na klimatske i ekološke izazove u jugoistočnoj Evropi

Prvi panel na ministarskom nivou na temu odgovora na klimatske i ekološke izazove u jugoistočnoj Evropi (JIE) održan je u Podgorici 01.04.2016. godine. Sastanak su otvorili Ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore Branimir Gvozdenović, generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović, izvršna direktorica Regionalnog centra za zaštitu okoliša za Centralnu i Istočnu Evropu (REC) Marta Szigeti Bonifert, regionalni direktor Programa Ujedinjenih nacija za okoliš (UNEP) J

April 01, 2016

Prvi panel na ministarskom nivou na temu odgovora na klimatske i ekološke izazove u jugoistočnoj Evropi (JIE) održan je u Podgorici 01.04.2016. godine. Sastanak su otvorili Ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore Branimir Gvozdenović, generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović, izvršna direktorica Regionalnog centra za zaštitu okoliša za Centralnu i Istočnu Evropu (REC) Marta Szigeti Bonifert, regionalni direktor Programa Ujedinjenih nacija za okoliš (UNEP) Jan Dusik i ambasadorka Njemačke u Crnoj Gori Gudrun Elisabeth Steinacker.

U svom uvodnom obraćanju Ministar zemlje domaćina Branimir Gvozdenović je rekao da je uprkos brojnim izazovima regiji potrebna bolja međusobna povezanost u svim oblastima, a posebno u domenu zaštite okoliša.  

Generalni sekretar Goran Svilanović je, govoreći ispred Vijeća za regionalnu saradnju, upozorio da je jugoistočna Evropa osjetljiva na klimatske promjene i da je njena glavna vodna, energetska, prehrambena i bezbjednosna infrastruktura ugrožena povećanjem broja ekstremnih događaja kao što su bile katastrofalne poplave u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj 2014. godine. Svilanović je rekao da je „Vijeće za regionalnu saradnju usmjereno na to da se pruži usklađen regionalni pristup rastu otpornom na klimatske promjene kojim se obezbjeđuje veća sigurnost i ekonomska dobit nego što je to slučaj sa izolovanim pojedinačnim intervencijama na nacionalnom nivou“. Naglasio je da je „jedan od najvažnijih svjetskih događaja prošle godine bila konferencija o klimatskim promjenama u Parizu i naš je zadatak u regiji da se pobrinemo da primjenimo odluke iz Pariza a Vijeće je u potpunosti posvećeno ovom cilju“. 

Izvršna direktorica Regionalnog centra za okoliš Marta Szigeti Bonifert je naglasila da je zaštita okoliša veoma važna za privredu te da je „zelena ekonomija“ jedini razuman pristup rastu. 
 

Ministri su zajedno sa drugim međunarodnim partnerima i predstavnicima organizacija civilnog društva razgovarali o stanju okoliša i klime u jugoistočnoj Evropi te sagledali postojeću regionalnu saradnju u ovoj oblasti. Posebna pažnja je posvećena prednostima i nedostacima aktuelnih inicijativa. U zajedničkoj deklaraciji pod nazivom „Podgorička inicijativa“, koja je usvojena na sastanku, ministri su podržali regionalni pristup pitanjima zaštite okoliša i klimatskih promjena i pohvalili saradnju sa Vijećem za regionalnu suradnju koji je podržao formiranje Regionalne radne grupe za okoliš. Predsjedavanje Regionalnom radnom grupom za okoliš od Crne Gore preuzela je Srbija. Ministri su zatražili od zemlje domaćina ovog sastanka da se deklaracija prenese i na samitu Zapadnog Balkana koji se u ljeto ove godine održava u Parizu.

Učešće na ovom Panelu uzela je i delegacija Bosne i Hercegovine koju je predvodio ministar Mirko Šarović.

: 647 views