THEMIS: U Mostaru održan Nacionalni trening "Jačanje kapaciteta za SEA i EIA, CITES i Upravljanje u zaštićenim područjima"

Regionalni centar za zaštitu okoliša za Centralnu i Istočnu Evropu kao Sekretarijat THEMIS mreže organizairao je prvi po redu nacionalni trening koji je održan u Mostaru od 10 do 12.05.2016. godine. Trening je okupio predstavnike relevantnih institucija i državnih službenika iz oba entiteta i Distrikta Brčko, inspektorata, NVOa i javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima iz Bosne i Hercegovine , te goste iz Republike Hrvatske, predstavnike Agencije za okoliš i zaštitu prirode i Uprave

Maj 13, 2016

 

Regionalni centar za zaštitu okoliša za Centralnu i Istočnu Evropu kao Sekretarijat THEMIS mreže organizairao je prvi po redu nacionalni trening koji je održan u Mostaru od 10 do 12.05.2016. godine. Trening je okupio predstavnike relevantnih institucija i državnih službenika iz oba entiteta i Distrikta Brčko, inspektorata, NVOa i javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima iz Bosne i Hercegovine , te goste iz Republike Hrvatske, predstavnike Agencije za okoliš i zaštitu prirode i Uprave za inspekcijske poslove – sektor inspekcijskog nadzora zaštite prirode.

Trening su otvorili:

  • gđa. Lejla Šuman, direktorica REC Ureda u Bosni i Hercegovini
  • gdin. Igor Jevtić, Focal Point za THEMIS projekat ispred Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH
  • gdin. Zejnil Trešnjo, pomoćnik ministra ispred Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoline Hercegovačko-neretvanskog Kantona.

 

Trening je bio usmjeren na jačanje kapaciteta relevantnih institucija za SEA i EIA, CITES i Upravljanje u zaštićenim područjima. Tom prilikom prezentiran je pravni okvir i primjena EIA i SEA Direktiva na okoliš te su predstavnici entitetskih ministarstava i Brčko Distrikta kroz prezentacije pokazali usklađenost i provođenje zakona u Bosni i Hercegovini.  Govorilo se i o vezama prostornog planiranja i Strateške procjene uticaja na okoliš. Predstavnici NVO sektora su iznijeli svoja iskustva  vezana za odgovornost ekoloških NVO u postupcima procjene uticaja na okoliš. Predstavljen je i novi projekat WWF-a koji ima za cilj unapređenje procesa procjene uticaja (EIA) i unapređenje procesa strateške procjene uticaja (SEA).

Drugi i treći dan treninga  bio je posvećen isključivo zaštiti prirode i upravljanju u zaštićenim područjima kroz prezentacije o upravljanju zaštićenim područjima u RH, inspekcijskom nadzoru, primjeni CITES konvencije u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, te općenito o iskustvima u zemljama Zapadnog Balkana po pitanju implementacije CITES Konvencije.

Kao primjer upravljanja u zaštićenim područjima u BIH predstavljena je Pećina “Vjetrenica”  koja je ujedno najveća i najpoznatija pećina u našoj zemlji, zaštićeni je spomenik prirode, a kandidat je za UNESCO-ov popis prirodne baštine. Za sve učesnike organizovana je studijska posjeta Paćini “Vjetrenica”.

 

Svi materijali sa treninga dostupni su ovdje

: 612 views