THEMIS Nacionalni trening

Juni 30, 2017

Regionalni centar za zaštitu okoliša za Centralnu i Istočnu Evropu kao Sekretarijat THEMIS mreže organizirao je drugi po redu nacionalni trening koji je održan u Sarajevu od 29 do 30.06.2017. godine. Trening je okupio predstavnike relevantnih institucija i državnih službenika iz oba entiteta i Distrikta Brčko, inspektorata, NVOa, privatnih preduzeća i javnih ustanova za koje se bave pitanjima upravljanja otpadom iz Bosne i Hercegovine.

Trening su otvorili:

  • gđa. Lejla Šuman, direktorica REC Ureda u Bosni i Hercegovini
  • gđa. Nada Ljubojević, Focal Point za THEMIS projekat ispred Vlade Brčko Distrikta
  • gđa. Sanela Popović, ispred Federalnog ministarstva okoliša i turizma

Trening je bio usmjeren na jačanje kapaciteta relevantnih institucija za Održivo upravljanje otpadom. Tom prilikom prezentirana je Okvirna Direktiva o otpadu a predstavnici entitetskih ministarstava i Brčko Distrikta kroz prezentacije su pokazali usklađenost i provođenje propisa u Bosni i Hercegovini u oblasti upravljanja otpadom.  Predstavnici Fonda za zaštitu okoliša FBIH predstavili su uspješne projekte i aktivnosti koje finansira Fond za zaštitu okoliša FBiH na prikupljanju i odlaganju otpada i prikupljanju sekundarnih sirovina. Predstavnici NVO sektora su iznijeli svoja iskustva vezana za odgovornost ekoloških NVO u procesu upravljanja otpadom a predstavnici opština o ulozi opština u upravljanju otpadom na lokalnom nivou.

Drugi dan treninga bio je posvećen Studijskoj posjeti privatnoj kompaniji “AIDA COMERC” kao najboljem centru za reciklažu u Bosni i Hercegovini. Tom prilikom učesnici su imali mogućnost obići objekte, postorjenja i tehnologije ove kompanije kako bi se upoznali sa predostima recikliranja kao jedne od praksi upravljanja otpadom i mogućnosti za pokretanje biznisa.

: 1,189 views