Ministar Mirko Šarović - Snažna podrška projektima i aktivnostima RECa

Gdin. Mirko Šarović, ministar Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Gdin. Zoran Latinović, Savjetnik u kabinetu ministra i Gdin. Senad Oprašić, Šef odsjeka za zaštitu okoliša i član Generalne skupštine RECa primili su u službenu posjetu v.d. izvršnog direktora REC-a Dr. Dejana Komatinu i gđu. Lejlu Šuman Direktoricu REC ureda u BiH 27. Avgusta 2018. godine.

August 28, 2018

Ministar ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, godspodin Mirko Šarović, sa svojim saradnicima primio je danas  27.08.2018. godine (ponedeljak) vršioca dužnosti Izvršnog direktora Regionalnog centra za zaštitu okoliša za Centralnu i Istočnu Evropu (RECRegional Environmenral Center), dr. Dejana Komatinu i gospođu Lejlu Šuman, direktoricu REC ureda u Bosni i Hercegovini.

Sastanak je protekao u dobroj atmosferi, a razgovaralo se o suradnji sa REC-om te projektima i aktivnostima koje REC provodi u Bosni i Hercegovini i regionu .

Ministar Šarović se zahvalio REC-u za sve što je do sada radio u BiH i regiji te sa svoje strane ponudio podršku daljem radu REC-a. Naglasio je da BiH veoma cijeni ulogu REC-a u dosadašnjem periodu, te istakao da je REC implementirao preko 60 projekata vrijednosti oko 20 miliona eura u BiH. U tom smislu zaželio je da se ta saradnja nastavi, obzirom na velike obaveze koje BiH čekaju u periodu transpozicije EU acquis-a u oblasti životne sredine i klimatskih promjena te naglasio potrebu osiguranja redovnog i predvidljivog finansiranja projekata, koji su zemljama kao što je BiH, izuzetno potrebni.

Dr. Dejan Komatina se zahvalio ministru Šaroviću na izdvojenom vremenu i prilici da razgovara o temama koje se tiču životne sredine i klimatskih promjena, te ulogama REC-a kao i Bosne i Hercegovine u tom procesu, iskazavši svoju spremnost, ali i spremnost REC-a kao međunarodne organizacije, da pomogne BiH u implementaciji svih zahtjeva u oblasti životne sredine i klimatskih promjena, na  putu Bosne i Heregovine ka EU.

Gđa. Lejla Šuman, Direktorica REC Ureda u Bosni i Hercegovini  istakla je da se strateški ciljevi  REC-a i aktivnosti koje se provode u BiH u značajnoj mjeri podudaraju s ciljevima rada Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, zaključeno je na sastanku a u posebnom fokusu razgovora bio je projektat koji se priprema a odnosi se na izradu Strategija zaštite okoliša Bosne i Hercegovine .

: 1,265 views