Uspješno organiziran Drugi Master Class Trening u okviru Okolišne Akademije

Uspješno organiziran Drugi Master Class Trening u okviru Okolišne Akademije

Februar 15, 2019


Povezani dokumenti

U Sarajevu je od 05.do 07.Februara 2018 godine u hotelu Hollywood održan trening“Tehnike zagovaranja,lobiranja i komuniciranja u procesima donošenja okolišnih odluka". Na treningu su učešće uzeli predstavnice i predstavnici višse od 30 okolišnih OCD sa područja Bosne I Hercegovine.

Master okolišna akademija ima za cilj jačanje kapaciteta okolišnih OCD-a u BiH kroz razvijanje vještina,stjecanje znanja,poticanje umrežavanja i promoviranje saradnje medju organizacijama.Nove vještine i znanja dodatno će izgraditi kapacitete OCD-a da utječu na procese donošenja odluka I povećaju učešće javnosti u tim procesima. Tokom treninga obrađene su različite teme relevantne za dobro funkcionisanje i razvoj organizacija kao što su:

-Tehnike javnog zagovaranja
-Lobiranje
-Praćenje (watchdogging)
-Komunikacijska strategija
Ove teme identificirane su od strane OCDa (kroz proces izrade Registra) kao ključne koje bi trebalo obraditi kroz ovaj trening.
Prisutnima se obratila Šefica misije i direktorica Regionalnog centra za okoliš za Bosnu i Hercegovinu gospodja Lejla Šuman.

Osnovni cilj Elan projekta jeste pružiti podršku organizacijama civilnog društva (OCD),da učinkovito učestvuju u kreiranju politika i procesu donošenja odluka u oblasti zaštite okoliša,i da na taj način doprinesu ključnim reformamaprema daljoj implementaciji EU Acquis o okolišu u Bosni iHercegovini.

Projekat ELAN finansijski je podrzan od strane Švedske agencije za razvoj i suradnju-Sida,a implementira se od strane Regionalnog centra za okolis za Centralnu i Istocnu Evropu,Ured za Bosnu i Hercegovinu (REC BiH).

: 1,544 views